Światowy Dzień Żywności

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności 🍌🍎🥝🫑 (ang. World Food Day). Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Obchody tego dnia w naszej szkole składały się z dwóch części: teoretycznej👩‍🎓 i praktycznej👨‍🍳. Uczniowie klasy 7 A  przygotowali prezentacje na temat niemarnowania żywności oraz zdrowego odżywiania, które następnie przedstawili swoim koleżankom i kolegom. Zapoznali się ze sposobami wykorzystywania nadwyżek jedzenia. W części praktycznej uczyli się rozpoznawania żywności ekologicznej oraz wspólnie przygotowali i spożyli zdrowe, owocowo-warzywne śniadanie.

Organizatorzy: Marta Gaik-Kasprzyk, Joanna Celuch

Podobne wpisy