Światowy Dzień Żywności
16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności 🍌🍎🥝🫑 (ang. World Food Day). Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz10.jpg)
Obchody tego dnia w naszej szkole składały się z dwóch części: teoretycznej👩🎓 i praktycznej👨🍳. Uczniowie klasy 7 A przygotowali prezentacje na temat niemarnowania żywności oraz zdrowego odżywiania, które następnie przedstawili swoim koleżankom i kolegom. Zapoznali się ze sposobami wykorzystywania nadwyżek jedzenia. W części praktycznej uczyli się rozpoznawania żywności ekologicznej oraz wspólnie przygotowali i spożyli zdrowe, owocowo-warzywne śniadanie.
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz9.jpg)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz8.jpg)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz7.jpg)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz6.jpg)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz5.jpg)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz4.jpg)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz3.png)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz2.png)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz1.png)
![](https://psp21.radom.pl/wp-content/uploads/2022/10/Obraz11.jpg)
Organizatorzy: Marta Gaik-Kasprzyk, Joanna Celuch